8e plek EK Junioren 2012
5e WK U23 Teams
11e plek EK U23 2017
Goud EK U23 2017
Brons Nederlands Kampioenschap

Biografie

1151004_10201916724220879_2052797043_n

Geboren: 18-11-1994
Woonplaats: Augsburg, Bayern, Duitsland
Tweede thuis: Helmond, Nederland
Begonnen bij: HWC De Helmvaarders
Coaches: Jürgen Köhler
Opleiding: HBO Communicatie
E-mail: claudia@claudialeenders.nl

Mijn weg naar succes

Voor ik in aanraking kwam met de kanosport heb ik geturnd en gedanst. Toen ik met beide gestopt was omdat het me niet meer beviel, moest ik van mijn ouders een andere sport gaan doen. Ik was toen acht jaar, en omdat mijn oudere broer, Stijn, en mijn vader al actief waren in de kanosport ging ik het ook eens proberen, hoewel het me niet zo leuk leek.  Toch heb ik een introductiecursus gevolgd van zes lessen en kwam ik erachter dat ik het wel heel leuk vond, en dat ik er beter in wilde worden. Daarom ben ik lid geworden van HWC de Helmvaarders, de kanoclub in Helmond. Ik ben hier begonnen met basiscursussen en later overgestapt op kanoslalom. Dit was voor mij een logische keuze omdat mijn broer dit ook al deed.Toen ik elf jaar was had ik al veel kleine wedstrijden gevaren. Vooral in Noord-Brabant, Nord Rhein Westfalen (Duitsland) en België. In Nederland was de concurrentie niet zo hoog, maximaal vier meiden. Maar in het buitenland was het een stuk lastiger om de 1e prijs binnen te halen. En dat was juist het leuke aan de buitenlandse wedstrijden, want dan wist je van te voren niet, in tegenstelling tot Nederlandse wedstrijden, of je op het trapje zou komen!

In Duitsland was er dat jaar een scoutdag voor Nederlandse jonge slalomtalentjes. Ik en mijn broer gingen daar naar toe en we werden geselecteerd voor het Team Talent Ontwikkeling, de nationale jeugdselectie. Ik was toen elf jaar dus het duurde nog drie jaar voor ik aan de internationale juniorenwedstrijden mee mocht doen. In die drie jaar hebben we veel in Duitsland getraind en werd het water steeds wilder. Vaak lag ik dan langs de kant en werd er op me ingepraat om tòch die golf in te varen, ookal was het heel eng. Wanneer er dan iemand anders ging zwemmen was het voorbij, ik ging die golf NIET in. Gelukkig is dit met de jaren verdwenen en is het nu omgezet in gezonde spanning en zie ik het meer als een uitdaging.

Omdat Stijn al wel Junior was deed hij mee aan internationale wedstrijden, en ik ging altijd met mijn ouders samen aanmoedigen. Ik vond dat zo gaaf om te zien, maar ik was toen helaas nog geen Junior. Op 1 januari 2009 00:00 uur was het dan eindelijk zover en dacht ik; ‘Nu ben ik eindelijk Junior’. Dat jaar kwalificeerde ik me ook direct voor het junioren EK en junioren pre-WK. In mijn tweede juniorenjaar, 2010, mocht ik ook deelnemen aan het senioren EK, WK en één WorldCup. Dit was natuurlijk fantastisch. Niet omdat ik daar echt kans maakte, ik eindigde bij de laatste tien, maar de ervaring was zo gaaf en tijdens die weken leerde ik ook veel nieuwe dingen. Hierna ben ik opgenomen in de nationale seniorenselectie en heb ik veel met hen getraind. Dit was een mooie kans en ik heb hem met beide handen gegrepen. Ik mocht mee naar trainingsstages in Zuid-Afrika, weekenden weg voor het trainen, en we kregen een goed begeleide krachttraining. Het werd allemaal steeds drukker voor me maar ook steeds leuker. Van 2010 tot 2012 trainde ik mee in het full-time programma van de seniorenselectie met als trainingsbasis Augsburg, Duitsland. De keuze om een volledig programma te draaien was niet moeilijk, ik heb er alles voor over om de top te behalen. In die twee jaar heb ik dan ook ontzettend veel geleerd, op trainingsgebied maar ook op het gebied van ‘topsporter zijn’. Om dit alles ook met mijn examenjaar vwo te combineren ben ik van school gewisseld. Ik heb in 2013 mijn vwo-diploma gehaald in de CTO-klas van het Sint Joris College te Eindhoven.

Helaas is er in 2012 door het Watersportverbond de beslissing genomen kanoslalom niet meer te financieren. Dit heeft veel negatieve gevolgen voor de topsporters en talenten gehad, de goeie ondersteuning op trainings- en financieelgebied zijn weggevallen. Taak is nu om, ook zonder hulp van internationale trainers en steun van de Bond, een goed trainingsplan te maken dat mij naar die gouden plak op de Olympische Spelen kan brengen.
De ambitie is er, het doel is in zicht, en met hard trainen komt de rest vanzelf.

 

Prestaties

Jaar Evenement Resultaat Locatie
Huidige Worldranking 67
2017 EK u23 Teams 1 Hohen-Limburg (GER)
EK u23 11 Hohen-Limburg (GER)
WK Teams 9 Pau (FRA)
WK u23 Teams 5 Bratislava (SVK)
Worldcup 5 25 La Seu d’Urgell (ESP)
2016 WK U23 teams 5 Krakow (POL)
EK U23 teams 4 Solkan (SLO)
2015 Worldcup 1 29 Praag (CZE)
NK 3 Sauheid (BEL)
2014 WK U23 11 Syndey (AUS)
2013 WK Senioren 26 Praag (CZE)
WK Senioren Teams 10 Praag (CZE)
WK U23 13 Liptovsky Mikulas (SVK)
Int. C. 1 Lannion (FRA)
2012 EK Junioren 8 Solkan (SLO)
EK Junioren Teams 8 Solkan (SLO)
WK Junioren 11 Wausau (USA)
Int. C 9 Leipzig (GER)
NK 1 Zoetermeer (NED)
2011 EK Junioren 9 Banja Luka (BIH)
WorldCup 25 Tacen (SLO)
NK 2 Zoetermeer (NED)
NK 1 Zoetermeer (NED)
2009 NK 1 Zoetermeer (NED)